Każda pora roku jest w jakiś sposób wyjątkowa, lecz nasz organizm różnie reaguje na zmianę temperatur. W okresie zimy i wczesnej wiosny nasza odporność wystawiona jest na próbę.
Jedną z najczęstszych dolegliwości jest ból gardła.
Jest to dolegliwość bardzo pospolita wywołana infekcją wirusową. Ukazuje się jako pierwszy symptom infekcji i nie powinniśmy go lekceważyć. Warto reagować od razu, by nie dopuścić do rozwoju infekcji. W okresie największego zachorowania na grypę pamiętajmy o wzmocnieniu naszej odporności.
Szczególnie narażona na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych jest delikatna błona śluzowa gardła.
Gardło jest skupiskiem tkanki limfatycznej, stanowiącej element układu odpornościowego. Chorzy skarżą się na ból gardła, trudności przy przełykaniu borykają się z chrypą, kaszlem, a nawet mają trudności w mówieniu. Przesuszona śluzówka reaguje bólem. Przynosi ze sobą złe samopoczucie, ból głowy, ból zatok, ogólne rozbicie organizmu i osłabienie naszej kondycji. Kiedy jest obolałe przestaje spełniać swoją funkcję tym samym przeszkadza nam w codziennych czynnościach. Idąc tropem znanego przysłowia „lepiej zapobiegać, niż leczyć” poznajmy kilka sposobów na to by nie dać się tak szybko infekcji. Co może być sprzymierzeńcem w walce z chorobą, a co pozwoli nam do niej nie dopuścić.
Chcąc wspomóc nasze gardło, powinniśmy nawilżać śluzówkę poprzez picie dużej ilości płynów.
Pić dużo wody, parzyć herbatę z miodem, który świetnie nawilża gardło. Miód oddziałuje na układ immunologiczny człowieka, wzmacnia siły obronne organizmu. Zawiera wiele cennych witamin i składników mineralnych. Dobrze jest gotować mleko, a do niego dodać ząbek czosnku.
Ma podobne działanie do niektórych antybiotyków, jak również zdolności bakteriobójcze. Niszczy liczne drobnoustroje, szczególnie te wywołujące zakażenia górnych dróg oddechowych. Najlepiej spróbuj jeść go również na surowo, działanie będzie jeszcze większe.
Należy pamiętać o właściwej diecie.
Wartościowe źródła białka, kwasów tłuszczowych i witamin to sprzymierzeńcy w nabieraniu odporności. Jedząc warzywa i owoce dostarczymy organizmowi zastrzyk witaminy C. Najwięcej jej pokładów znajdziemy w owocach dzikiej róży i cytrusów. Z warzyw warto jeść pomidory, paprykę, kapustę i cebulę. Ostatnie z tych warzyw to kolejny silny naturalny antybiotyk.
Możemy ją wykorzystać w tworzeniu syropu z cebuli i cukru. Doceniaj jej silne właściwości bakteriobójcze. Należy pamiętać, by spożywać jak najwięcej tych naturalnych probiotyków na surowo zachowają wtedy najwięcej witamin. Kolejnym produktem są herbatki ziołowe, które skutecznie wspierają walkę naszego organizmu z przeziębieniem. Najlepiej sprawdzają się te o działaniu przeciwzapalnym. Należą do nich wszelkiego rodzaju produkty zielarskie, przygotowane na bazie suszonych malin, bratka i kwiatu lipy. Jeżeli dręczy nas kaszel, możemy sięgnąć po liście podbiału.
Jednak najskuteczniejszym rozwiązaniem, który pomoże w walce z infekcją jest odpoczynek.
Wysypiaj się! Przemęczony organizm jest bardziej podatny na infekcje. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 8 godz. snu na dobę i tego się trzymajmy. Stres i przemęczenie to czynniki, które osłabiają naszą odporność. Warto zostać jeden dzień w łóżku, będzie to idealna broń przeciwko wirusom, pozwolimy sobie na szybszą i bardziej produktywną pracę. Ważnym aspektem przy dbaniu o naszą odporność jest ubieranie się stosowanie do pogody. Infekcja czeka na przegrzanie lub wychłodzenie naszego organizmu. Ubierajmy się z głową, a ominie nas z daleka.
Skuteczne mogą okazać się też zioła, które możemy zastosować w naparach czy płukankach do ust.
Zioła o działaniu rozkurczowym możemy stosować jako ciepłe okłady na szyję. Ciepło łagodzi ból, poprawia ukrwienie. Pomogą nam w tym zioła takie jak tymianek, szałwia czy podbiał. Tymianek jest źródłem wielu witamin: A, B2, C, kwasu foliowego oraz minerałów: wapnia, magnezu i żelaza niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ma działanie bakteriobójcze, wykrztuśne i przeciwzapalne. Działa kojąco na infekcję gardła i jamy ustnej. Kolejnym cennym ziołem jest szałwia. Liście szałwii mają wiele wartościowych substancji. Zawiera wiele olejków eterycznych np. kamforę, kwasy organiczne, duże ilości witaminy B1, A i C. Działa silnie odkażająco, ściągająco i przeciwzapalnie. Podbiał, zaś zawiera między innymi olejki eteryczne, sole mineralne takie jak cynk, mangan, potas. Podbiał ma też duże pokłady wapnia, żelaza i siarki. Są to podstawowe składniki niezbędne dla poprawienia kondycji. Liście i kwiaty zaleca się stosować na suchy kaszel, chrypkę, zapalenie gardła. Podbiał jest środkiem wykrztuśnym, przeciwzapalnym dla dróg oddechowych.
Czego powinniśmy unikać, gdy boli nas gardło?
Należy unikać substancji drażniących delikatną błonę śluzową. Przede wszystkim powinniśmy unikać dymu papierosowego. Niszczy on nabłonek rzęskowy, którego zadaniem jest usuwanie zanieczyszczeń. Pod wpływem toksyn zalegających w drogach oddechowych rozwija się stan zapalny. Ułatwia to rozwój wirusów i bakterii. Osoby, które nie palą, czyli bierni palacze są tak samo narażeni na objawy poprzez wdychanie dymu tytoniowego. Powinniśmy ograniczyć również spożycie alkoholu. Ważnym aspektem, o którym należy pamiętać podczas choroby, jest właściwa rekonwalescencja, która pomaga organizmowi walczyć z zakażeniem. Tak drażniąca substancja nie będzie sprzymierzeńcem w walce z infekcją. Powszechnym czynnikiem powodującym podrażnienie jest również suche powietrze pochodzące z klimatyzacji. Zanieczyszczona jest skupiskiem bakterii i grzybów. Działa to niekorzystnie na błonę śluzową gardła i prowadzi do jego suchości, a w konsekwencji do rozwoju bakterii i drobnoustrojów. Jeżeli chcemy korzystać z tego urządzenia pamiętajmy o jej odgrzybianiu, wtedy powietrze przetwarzane przez to urządzenie będzie bezpieczne. Świetnym pomysłem jest okrycie kaloryfera mokrym ręcznikiem, czy włączenie nawilżacza powietrza. Zadbajmy o nawilżenie w pomierzeniu, a nasze gardło nam za to podziękuje. Unikajmy również przeciągów i nagłych zmian temperatur.
Apteki oferują wiele preparatów o działaniu przeciwzapalnym i odkażającym. Mają one wiele smaków, dlatego każdy może wybrać coś dla siebie.
Doskonałym rozwiązaniem jest Tymianek i podbiał marki Cephamed.
Ma postać pastylek do ssania zawierającą wyciągi tymianku i podbiału oraz witaminy C. Tymianek i podbiał mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie górnych dróg oddechowych i błony śluzowej gardła, zaś witamina C wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.